Pre svega, skontao sam da jedni vole, a drugi ne vole da trče uz muziku.
I to je ok.
muski

Ja sad od onih kojima se pesme stalno vrte u glavi, i jedini maler koji može da me zadesi je da u jutarnjem busu čujem neki glupi narodnjak i da mi se ta pesma vrti do ludila u glavi i da ne mogu da je izbacim.
ELEM, kad je trčanje u pitanju, muzika je nešto što čini 2 dobre stvari u mojoj glavi:

1. Skreće mi pažnju sa teških misli.

Kada trčim bez muzike, previše razmišljam o trčanju, gde gazim, šta me boli, koliko još ima, da li trčim prebrzo ili presporo .. Kada trčim sa muzikom, misli su mi opuštenije, i počinjem da UŽIVAM!

E a kad uživam, onda trčim tempom koji “paše” mom telu i trenutnoj kondiciji ..

zensko

2. Muzika mi diže/popravlja raspoloženje.

Pravim/menjam playlistu za svaku trku. PRVA PESMA je nešto što se pažljivo bira veče pred trku, i to je nešto na šta računam da će mi raspoloženje i adrenalin podići do neba!

PRVA PESMA je nešto što mora da me dovede gotovo do plača, od sreće naravno! Da se osećam sjaaajno što sam u tom trenutku života baš ovde, i nigde drugde!

I evo da Vam malo dočaram kako je izgledao start mog prvog polumaratona u životu (bg-maraton 2015) – napravio sam mix videozapisa starta beogradskog maratona i PRVE PESME koju sam slušao na toj trci:

Dakle, tog sekunda mi je baš to išlo na slušalicama!! Kul zar ne?!

– – –

Koja mi je taktika u pravljenju playliste?

– Verujem da je pre svega bitno pronaći nešto po svom ukusu. Meni lično se svidjaju ove koje ću Vam preporučiti u nastavku teksta, ali, sve je to individualna stvar. Ako Vam se svidjaju narodnjaci, naravno da ćete to pustiti sebi (ja lično ne mogu zamislii da neko sluša narodnjake tokom trčanja, ali, oke .. “who knows”)

– drugo, ima ljudi koji vole da biraju pesme po tzv. bitrate – u .. prevedeno na srpski, da se takt pesme poklapa sa koracima tokom trčanja … probao sam, birao pesme .. suviše komplikovano, čak i meni koji se pomalo razumem u kompjutere .. skonto sam da mi je bitnije da uživam u pesmi.

redosled pesama – meni jaaaako bitno!

pustim ja da me, maloprespomenuta PRVA PESMA podigne, ali posle toga ODMAH dolaze 3-4 lagane!!!

Prosto, to su momenti kada ne smem sebi dozvoliti da krenem prebrzim tempom. Lagano. Ne preko svojih mogućnosti. Daleko je 21. kilometar.

Tu upadaju pesme kao što su ove:
Kad to sve prodje, otprilike je gotovo 4-5 kilometara (mojim sporim tempom) i onda je vreme za budjenje/nameštanje raspoloženja. Tu pre svega uleće Robbie Williams:

Pa onda malo EKV..

Pa recimo ovo:

i tako onda redom pesme koje se meni svidjaju a koje donose akciju .. Vude tu AVICCI, Pink, Dino Dvornik, Amy Winehouse, Justin Timberlake, Stewie Wonder, Zemlja Gruva, Mika, Jinx, Clean Bandit, Duran Duran, …

Šta za kraj?

Na kraju idu one pesme koje najviše volim, žestoke su, i mogu da me dignu “iz mrtvih”.

Tu su Prodigy, Fatboy Slim, i naravno, Queen!Ono što nisam rekao je da na playlisti imam preko 3 sata muzike iako mi realno treba svega 2ipo sata .. razlog:
ako mi u tom momentu neka pesma “ne leži”, ja je jednostavno preskočim.

I naravno, sve ovo najčešće ne važi ukoliko trčite da bi ste bili medju prva 3 mesta,
ali ukoliko (kao ja) želite samo da UŽIVATE U TRČANJU, onda razmislite da makar probate trčati sa muzikom,
možda će Vam biti lakše!

I šta drugo reći za kraj nego:

i-dont-want-to-stop-at-all-600

Kakva su Vaša iskustva? Da li Vam je lakše sa ili bez muzike?

Napišite u komentar ..

Pesme za trčanje
1 (20%) 1 vote
http://trke.org/wp-content/uploads/2015/06/i-dont-want-to-stop-at-all-600-500x195.jpghttp://trke.org/wp-content/uploads/2015/06/i-dont-want-to-stop-at-all-600-200x78.jpgadminInteresantno 🙂Muzika za trčanje
Pre svega, skontao sam da jedni vole, a drugi ne vole da trče uz muziku. I to je ok. Ja sad od onih kojima se pesme stalno vrte u glavi, i jedini maler koji može da me zadesi je da u jutarnjem busu čujem neki glupi narodnjak i da mi se...

Imate pitanje ili komentar? slobodno je ..